01.07.12

Добовий рух зірок

 Траекторія зірки 

      
Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл

         У темну ніч піднімаючи свій погляд вгору ми, завмираючи, милуємося надзвичайною картиною, котра відкривається нашому погляду. Зоряне небо – таке незвідано цікаве, неповторне та невпинно маняче до себе. Десь там, можливо, серед зір і є ваша зірочка, яку ви вибрали собі ще в дитинстві, і котра завжди вас тішить і запрошує до себе на зустріч. Але, помічаємо, що в різний час доби, саме ця зірочка змінює своє розташування на небесній сфері – вона рухається разом із тисячами їй подібних.


        Людина спостерігає за зорями вже на протязі десяти тисяч років. Наші пра-пращури розрізняли на небі три типи зірок: зорі, «блукаючі зорі» - планети та хвостаті зорі – комети.

        Зорі зберігають на протязі досить тривалого проміжку часу нерухомість відносно інших зір. Тому вважалось, що зорі нерухомо закріплені на небесній сфері. Планети рухаються по небу, і їх рух можна спостерігати неозброєним оком на фоні зір (правда час спостереження, в залежності від планети, є обмеженим). Треті зорі – «хвостаті» - з’являлися нечасто, і їх поява часто віщувала наближення біди.

        Зважаючи на те, що наша рідна планета обертається навколо власної осі, а ми перебуваємо на ній, то спостерігаючи тривалий час протягом ночі за зірками, помічаємо їх коловий рух. Кожна зірочка малює на небесній сфері коло, котре називають альмукантаратом.
        
        Переконатися у цьому нам допоможуть світлини австралійського фотографа Лінкольна Харріса. Як для людини, котра займається фотографією лише рік, він здійснив справжнє диво. Зауважу, що для отримання однієї світлини він затрачав близько 15 годин.  

Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл
Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл

Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл
Фотограф Лінкольн Харріс: видимий рух небесних тіл


 1. Чому траекторії зір - концентричні кола?
 2. Який вигляд траекторії зірок ми побачили б знаходячись на північному полюсі?
 3. Який вигляд траекторії зірок ми побачили б знаходячись на екваторі?
 4. Чому в центрі кіл не спостерігаємо північної полярної зірки?
 5. Попробуй створити таку світлину самостійно, фотографуючи нічне авто, котре повільно рухається.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...