06.07.22

Найшвидша

8 000 км/с: хто швидше?
 Яка зоря найшвидша у нашій галактиці?

Найшвидша з відомих на сьогодні зірок
обертається навколо чорної діри Стрілець A*,
яка розташована в центрі нашої галактики.

Центр Чумацького Щляху: Стрілець А* - чорна діра.
Навколо щільне скупчення зірок: S-скупчення


Група німецьких і чеських учених виявили зірку, яка обертається навколо чорної діри в центрі Чумацького Шляху з найбільшою швидкістю та за рекордно короткий час, повідомляє Phys.

На цьому зображенні положення чорної діри в центрі Чумацького Шляху відзначено хрестиком. Також показані орбіти руху зірок поблизу чорної діри. Салатовим кольором показано орбіту зірки S4716


У центрі Чумацького Шляху, в області поруч із чорною дірою Стрілець A*, розташоване дуже щільне скупчення зірок, яке називається S-скупчення. Тут є понад сто зірок різної маси та яскравості. Всі зірки цього скупчення рухаються з неймовірно високою швидкістю. Нове дослідження показало, що зірка під назвою S4716 є найшвидшою з них.

Також учені з'ясували, що ця зірка має найкоротший період обертання навколо чорної діри, що становить лише 4 роки. Ще одним важливим відкриттям для астрономів стало те, що результати аналізу отриманих даних показали, що ця зірка перебуває від чорної діри дуже близько за космічними мірками — на відстані 100 астрономічних одиниць. 

Для порівняння, Нептун, найдальша планета Сонячної системи, розташована на відстані приблизно 30 астрономічних одиниць від Сонця і робить повний оборот навколо нашої зірки за 164 роки.

Нове відкриття вченим вдалося зробити завдяки спостереженням цілих п'яти наземних телескопів. За словами Флоріана Пейскера з Кельнського університету в Німеччині, те, що вдалося виявити таку швидку зірку й на такій невеликій відстані від чорної діри, яка, до того ж, має стабільну, хоч і коротку орбіту, є великою несподіванкою.

Візуалізація Чорної діри в
центрі галактики ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ

 

"Це дійсно дивно, що зірка робить повний оберт навколо надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики всього за 4 роки, та й до того ж рухається з такою величезною швидкістю", — каже Пейскер. "Уявіть собі, що ви сидите в кінотеатрі, а перед вами сидить людина, яка закриває вам нормальний огляд екрану. Те саме і з зіркою S2. Вона часто закриває собою центр галактики, і неможливо нормально побачити, що там відбувається. Але іноді з'являються моменти, коли зірка не заважає огляду, і цим ми й скористалися, щоб побачити, що відбувається поруч із чорною дірою", — каже Пейскер.

За словами Міхаеля Заячека з Університету імені Масарика в Чехії, завдяки новому відкриттю вчені дізналися більше про формування й еволюцію орбіт таких швидких зірок у центрі нашої галактики.

"Це дуже незвичайна орбіта навколо чорної діри, яку ми виявили у зірки S4716. Зірки не можуть формуватися так близько від чорних дір. Швидше за все, ця зірка з'явилася далі й потім рухалася під впливом інших зірок і об'єктів у S-скупченні, що й стало причиною появи такої короткої орбіти", — каже Заячек.


 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...