09.05.14

Загадкові стовпи

Світлові стовпи

Світловий стовп - неймовірно красиве явище, викликане штучним, місячним або сонячним світлом.

Світлові стовпи — один з найчастіших різновидів гало, оптичний ефект в атмосфері, який має вигляд вертикальної смуги світла, що тягнеться від Сонця під час його заходу чи сходу, коли світило розташоване на висоті порядку 6° над горизонтом або під ним. Якщо ж Сонце розташоване на висоті 20° над горизонтом, то світло йде згори донизу.

Несподівана краса
Фізична природа цього різновиду гало пояснюється існуванням у сильно охолоджених шарах атмосфери гексагональних пласких або призматичних кристаликів льоду з майже паралельними гранями. Такі кристали займають горизонтальну позицію під час вільного падіння в атмосфері і світловий стовп утворюється внаслідок відбивання сонячного світла їхніми гранями (див. мал).


Утворення світлових стовпів



Світловий стовп виникає, коли сонячне світло відбивається від поверхонь найдрібніших крижаних кристалів, що представляють собою крижані пластинки або стрижні з шестикутним перетином, зважених у повітрі. Такі кристали утворюються у високих перистих хмарах, найбільш часто в перисто-шаруватих. При низьких температурах подібні кристали також можуть утворюватися і в більш низьких шарах атмосфери. Тому, світлові стовпи частіше спостерігаються в холодну пору року. При формуванні світового стовпа світло відбивається або від верхньої або нижньої поверхні крижаної пластинки, або від торців або граней крижаного стрижня.  

Світлові стовби нерідко утворюються від Місяця, міських вогнів та інших яскравих джерел світла. Неодмінною умовою формування такого різновиду гало є низька температура тропосфери, досить потужне джерело світла, відсутність вітру і наявність значної кількості кристаликів льоду в атмосфері. Світлові стовпи, які утворюються від низько розташованих джерел світла, зазвичай набагато довші від тих, що формуються від Сонця чи Місяця.


Світлові стовпи та полярне сяйво водночас









 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...