20.10.14

Метеорні потоки Оріоніди та Аквариди

21 , 22 жовтня - пік активності метеорного потоку Оріоніди



Метеорний потік Оріоніди - це один з двох потоків, що виникають щорічно в результаті проходження Землі крізь пил, залишенуий кометою Галлея. Другий потік називається  - Аквариди . Точка на небі (радіант, з якої з'являються метеори, знаходиться в сузір'ї Оріона).

Зазвичай активність Оріонідів починається 16 і завершується 23 жовтня з максимумом активності , що припадає на ранкові години 20-22 жовтня. Метеори складно побачити в перші й останні дні активності потоку, але спостерігачі в Північній півкулі зможуть спостерігати близько 20 метеорів на годину під час піку, тоді як спостерігачі з Південної півкулі побачать близько 40 метеорів на годину. Максимум активності може тривати 2-3 ночі, хоча є свідчення деякого зсуву з року в рік. Під час піку активності Оріонідів, фаза Місяця буде близька до нуля, що значно сприятиме спостереженню метеорного потоку.


Під час активності Оріонідів проходять також інші, більш слабкі метеорні потоки. Оріоніди зазвичай рухаються швидко. Коли ви помітите метеор , подумки пройдіть поглядом по його траєкторії у зворотний бік. Якщо точка його появи опиниться в сузір'ї Оріона - тоді ймовірно , ви побачили метеор потоку Оріоніди. Якщо ви не впевнені в тому,  де знаходиться сузір'я Оріона, наступний малюнок стане Вам у нагоді.

Метеорний потік Оріонідии

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...