30.05.13

Велика Магелланова Хмара

Велика Магелланова Хмара в розрізі




  Жителі південної півкулі мають чудову можливість спостерігати за незвичайним супутником – супутником нашої Галактики Чумацький Шлях – Великою Магеллановою хмарою.

Відкрито даний небесний об’єкт у ХVІ столітті – столітті великих відкриттів, не тільки на Землі, але і на небі. Магеллан, плаваючи в південній півкулі, не міг не звернути увагу на дві невеликі хмаринки, котрі нависли над Чумацьким Шляхом.

22.05.13

Туманність «Червоний прямокутник»

Туманність «Червоний прямокутник»




   Хаббл продовжує дивувати: чого вартує неймовірна  світлина диво-телескопа, на котрій зображена незвичайна планетарна туманність, яку називають «Туманність Червоний прямокутник». Особливість цього небесного феномена полягає в тому, що планетарні туманності є, як правило, круглими, і аж ніяк не квадратними чи прямокутними.


Дана галактика знаходиться в сузір’ї Єдинорога на відстані 2 300 світлових років від Землі. Вперше земляни зафіксували її у далекому 1973 році.

08.05.13

Вибух GRB 130427A

Вибух GRB 130427A – наднова?



В безкрайніх просторах Всесвіту на днях відбулась надзвичайна подія спалах, сліди якого шукають в даний час. 

Першим вибух GRB 130427A зафіксував супутник SWIFT  в Х-діапазоні. Спалах був такої сили, що затьмарив собою все небо в Х-діапазоні. Дослідники з Землі практично відразу визначили його червоне зміщення (0,34), що тотожне відстані в 470 млн св. років – відносно недалеко як по космологічним міркам.

Зафіксовано системою РАПТОР, що за 50 секунд до рентгенівського вибуху, відбулася яскравий спалах у видимому діапазоні (7,4m).

02.05.13

Диво-світлини Хаббла

30 найкращих диво-світлин телескопа Хаббл
23 роки на орбіті



Туманність Голова Коня




NGC 5194
Ця пара галактик розмыщена на відстаны 31 млн світлових років в сузір'ї Гончих Псів

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...