31.12.14

WR 104 - зірка смерті

  Зірка смертi 




Спіраль WR 104 дивиться на нас.

У сузір’ї Стрільця чатує на нас справжня зірка смерті. Її виявили астрономи з сіднейського університету. Вчений Peter Tuthill встановив, що в подвійній системі WR 104   в недалекому майбутньому спалахне наднова, що призведе до потужнього γ-спалаху. WR 104  відалена від нас на відстань 8 000 світлових років, що по космічному  масштабі - зовсім близько. Одна із зірок має дуже високу температуру і світимість, і як показують дані Peterа Tuthillа, з великою ймовірністю, доживає свій вік. При спалаху наднової, такого класу зорі, викидають в космічний простір свою оболонку-атмосферу, а їх ядра коллапсують до стану чорної діри. Внаслідок такого процесу виділяється надпотужне γ-випромінювання - два потоки високої енергії. За висновками астрономів, один із таких потоків буде спрямований просто на Землю, повідомляє   The Astrophysical Journal.

07.12.14

Гемініди

Метеорний потік Гемініди

Метеорний потік Гемініди можна спостерігати в період
з 7 по 17 грудня з максимальною активністю в ніч з 13 на 14 грудня. 




Даний потік падаючих зірок включає в себе безліч яскравих метеорів (болідів), а крім цього, вони рухаються відносно повільно в порівнянні з іншими метеорними потоками, тому за ними легко спостерігати. Для тих, хто ніколи не бачив метеорів, з’являється прекрасна нагода це зробити.


Кількість метеорів, котрі потенційно можна побачити під час максимальної активності потоку в ніч з 13 на 14 грудня при ясному небі, спостерігаючи з затемненого місця, при відсутності світлових забруднень і при малій частці місячного світла, може досягати значення 100 протягом однієї години. Однак більшість спостерігачів зможуть, ймовірно, спостерігати близько 30 метеорів на годину при достатньо ясному небі без світлових забруднень.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...