23.11.14

Задача

Сонячні затемнення
  Задача



В якій півкулі Землі частіше трапляються повні сонячні затемнення: в північній чи південній?
Чому так відбувається?
 Розв'язання.


Мал. 1. Взаємне розташування Землі, Місяця і Сонця під час повного сонячного затемнення

20.11.14

Зорі та Сонце

Коротко про зорі



1. Зорі ― самосвітні, тобто з власними джерелами енергії, газові кулі. Звичайні зорі мають енергію від перетворення водню в гелій у процесі термоядерної реакції, що відбувається в ядрах таких зір. У білих карликів і нейтронних зір джерело енергії інше ― не термоядерні реакції.

2. Найближча до Землі зоря ― Сонце (5 фактів про Сонце  можна прочитати нижче). Світло від нього йде до нашої планети 8,4 хв. Від другої за відстанню до нас зорі, Проксіми Центавра, світло йде до Землі 4,3 роки. Інші зорі лежать від нас ще далі. Зорі не полюбляють самітності, а тому, зазвичай, входять до різних груп: від подвійних зір, де є дві зорі, до зоряних скупчень, що налічують десятки, сотні, тисячі й навіть мільйон зір. Найбільшими зоряними системами у нашому Всесвіті є галактики, що вміщують десятки й сотні мільярдів зір.

13.11.14

"Філи" на кометі

Дослідження комети Чурюмова-Герасименко 

або місія "Розетта"


Одіссея Розетти
12 листопада 2014 року о 17 год 35 хв київського часу космічний модуль «Філи» (Philae) здійснив посадку на ядро комети
 
 
На Землі ми дізналися про результати цієї складної операції о 18 год 02 хв, по радіосигналу від «Філи», оскільки радіосигналу потрібен час, щоб подолати 500 мільйонів км від комети до нашої планети. 
Посадка космічного апарата на поверхню небесного тіла — не така вже й легка справа. Упродовж космічної ери (розпочалася з 1957 р.) людство спромоглося посадити космічні зонди на поверхні шести тіл Сонячної системи — Місяця, Венери, Марса, Титана і двох астероїдів. На ядро комети, що рухається у 40 разів швидше, ніж куля, посадка в найближчу середу була першою в історії.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...