17.02.14

Ківш

Як знайти на зоряному небі сузір’я Великої Ведмедиці?

Сузір’я Великої Ведмедиці в Україні ніколи не заходить за обрій, а тому його можна спостерігати в будь-яку пору року. 

Для початку знайдемо найпомітнішу частину сузір’я — ківш Великої Ведмедиці. Це яскраве семизір’я треба вміти знаходити на зоряному небі кожній людині. Зазвичай так у більшості випадків і є. Як діяти, якщо ви не вмієте цього робити? Найпростіше, попросити допомоги в того, хто може показати вам Ківш на зоряному небі. Якщо такої допомоги годі чекати, тоді радимо діяти самостійно.

Ківш завжди лежить у північній ділянці неба, а тому насамперед потрібно визначити у вашому пункті спостережень напрямок на північ. Якщо знаєте його — добре, якщо ні — біда невелика: у будь-який сонячний день опівдні станьте так, щоб Сонце світило вам у спину — прямо перед вами північна ділянка неба. Напрям на неї можна навіть якось позначити умовно (високе дерево, споруда тощо) чи прямо (наприклад, лінія на асфальті «південь – північ»).

Оскільки ківш Великої Ведмедиці восени і взимку звечора лежить на нашому небі не високо над горизонтом, то північна ділянка неба має бути, принаймні в ці пори року, відкритою в тому місці, де ви будете спостерігати зоряне небо. Якщо її не видно з вікна вашого помешкання, вийдіть на вулицю і знайдіть місце з якого її можна бачити.

Якщо ви виконали всі названі умови, то північну ділянку зоряного неба в чотири пори року побачите приблизно такою, як показано на мал. 1.


Мал. 1. Північна ділянка зоряного неба взимку (а), навесні (б), влітку (в) і восени (г).

16.02.14

Ганімед

Карта Ганімеда


Найбільший природний супутник у Сонячній системі, нарешті, картографовано. Науковці майже через 400 років після відкриття Ганімеда італійським астрономом Ґалілео Ґалілеєм склали першу глобальну геологічну карту цього супутника Юпітера. Про це йдеться в статті, оприлюдненій американськими планетологами в журналі US Geological Survey.

Діаметр Ганімеда становить 5268 км, що більше, ніж у Меркурія — найближчої до Сонця планети. Особливості рельєфу супутника сформувалися протягом трьох великих геологічних періодів: перший обумовлений домінуванням кратерів, другий пов’язаний з тектонічної активністю і третій (нинішній ) пов’язаний зі зниженням кількості тепла, що надходить з надр, і новими кратерами.

Геологічну карту Ганімеда створено зусиллями групи вчених на чолі з Джеффрі Коллінзом (Geoffrey Collins) з Коледжу Вітон (Wheaton College) в США на підставі спостережних даних, отриманих космічними зондами «Вояджер» (Voyager) і «Ґалілео» (Galileo).  


03.02.14

Меркурій

Спостерігаємо Меркурій

До 7 лютого можна побачити на небі найбільш незручну планету для спостереження - Меркурій.
Де і коли шукати Меркурій в найближчі дні?

Планета з'являється на небі приблизно через 40 хвилин після заходу Сонця на південному заході в променях вечірньої зорі і потім видна протягом години доти, поки не зайде за горизонт. Висота Меркурія над горизонтом у момент появи залежить від місця розташування спостерігача. У Львові вона складає близько 10 градусів


Меркурій на карті Стелларіуму 3 лютого.

В даний час найближча до Сонця планета знаходиться в сузір'ї Водолія поблизу елонгації (кут становить 18,4°).

Зоряна величина Меркурія становить -0,4m .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...