26.01.14

М82, наднова SN2014J

22 січня 2014 SN2014J – 

відкрито найближчу наднову зірку з 1987 року


 Мессьє 82, галактика Сигара (свтлина телескопа Хаббл)

Наднові зірки - одне з найграндіозніших катастрофічних та рідкісних подій у Всесвіті. Підраховано, що у великих галактиках, таких як Чумацький Шлях, наднові спалахують в середньому раз на 50-100 років. Проте останнє задокументоване спостереження наднової зірки в нашій Галактиці датується далеким 1604 роком. З тієї пори наднові зірки спостерігалися тільки в інших галактиках. 


До 50-х років  XX століття щорічно виявляли лише кілька спалахів, до 90-х років  - десятки, а в останні 15-20 років за допомогою чутливих ПЗС-матриць відкривають сотні дуже далеких і тому тьмяних наднових на рік.

Спалах наднової у близькій галактиці - подія надзвичайно великої важливості, оскільки високий блиск такої зірки дозволяє всебічно вивчати її за допомогою різних приладів та інструментів. Остання яскрава наднова спостерігалася в 2011 році в галактиці М101. Тоді яскравість зірки перевищила 10m.


І ось - новий спалах у близькій галактиці! На цей раз в галактиці М82. Зірку, що отримала номер SN2014J, було відкрито 22 січня 2014 року студентами Лондонського університету. На сьогоднішній день її блиск вже досяг 10,9m, що дозволяє побачити її в телескоп або бінокль з об'єктивом 80-мм. Очікується, що в найближчі дні її блиск зростатиме.

05.01.14

Щасливого Різдва

Телескоп "Хаббл" знайшов у космосі "різдвяного янгола"


Небеса бажають щасливого Різдва
Космічне побажання щасливого Різдва вгледів у космосі телескоп агенції NASA Хаббл.  
Об'єкт, що за формою нагадує різдвяного янгола, знаходиться на відстані 2 000 світлових років від Землі.  
Біполярна туманність має назву - Sharpless 2-106. Розташована вона в віддаленій частині Чумацького шляху.  
Від її центральної зірки відходять двоє "крил" гарячого блакитного газу.  

02.01.14

Полярна зірка




Полярна зірка - найвідоміша зірка на небесній сфері
Що про неї відомо астрономам сьогодні?


Добовий рух зірок
1. Полярна зірка не найяскравіша зірка на небі.


Багато людей, котрі не надто знайомі із зоряним небом, мабуть вважають, що Полярна зірка дуже яскрава, якщо не найяскравіша зірка на ньому. Це не так! У списку найяскравіших зірок неба Полярна знаходиться тільки на 46 місці, набагато поступаючись в блиску таким зіркам, як Сіріус, Вега або Арктур​​. Блиск Полярної зірки приблизно дорівнює 2-й зоряній величині, що співмірно із зірками ковша Великої Ведмедиці. 


2. Полярна зірка знаходиться поблизу північного полюса світу.


Унікальність Полярної зірки полягає в тому, що вона знаходиться ближче інших зірок, видимих ​​неозброєним оком, до північного полюса світу, на відстані близько 1°. Через це вона весь час знаходиться фактично на одному і тому ж місці, незалежно від часу доби і року. Нерухомість Полярної зірки ось вже півтори тисячі років робить її вірним орієнтиром для мореплавців, скотарів та мандрівників.

 
Справжній же Північний полюс світу знаходиться майже в 1° від Полярної зірки. Проте добова траекторія, яку описує навколо нього Полярна, практично непомітна для наших очей.




Особливе становище Полярна зірка має тільки на небі Землі . На небі інших планет роль полярної грають інші зірки , так як осі обертання цих планет по-іншому нахилені по відношенню до площин їх орбіт.


Цікаво, що і на нашому небі Полярна зірка не завжди була такою. Багато тисяч років тому вісь обертання Землі була спрямована в інший бік і роль полярної зірки виконувала Вега. Справа в тому, що вісь обертання Землі знаходиться в постійному русі , описуючи в небі коло за час в 25800 років. Це названо прецесією. Причина прецесії – у загальному впливі Сонця та Місяця на рухому  Землю.

Січень

Путівник зоряним небом

Січень

Окраса неба, сузір’я Оріона, легко розпізнати на зоряному небі по виразній фігурі міфічного мисливця, окресленій за допомогою яскравих зір, міститься у південній ділянці неба. Ліворуч від нього високо над обрієм розташувалося сузір’я Близнюків, під ним — Малий Пес, а нижче — маловиразне сузір’я Однорога. Над обрієм лежить сузір’я Великого Пса, до якого належить найяскравіша зоря неба Землі Сиріус. Над Оріоном міститься Візничий з яскравою зорею Капелла. Праворуч від нього і трохи вище — сузір’я Персея. Нижче Візничого і праворуч від Оріона міститься сузір’я Тельця, прикрашене зорею Альдебаран. Неподалік від зорі Ригель, що позначає коліно Оріона, лежать зорі сузір’я Еридана — зоряної ріки, що спадає за горизонт у південну півкулю неба.

У південно-східній ділянці неба високо над обрієм лежить сузір’я Рака. Під ним до самісінького горизонту простягнулася небесна Гідра. На сході над видноколом піднялося сузір’я Лева.

Південно-західну ділянку неба прикрашають сузір’я Кита, Овна і Риб. Голова східної Риби лежить високо над горизонтом, а західної — на обрії над точкою заходу. Сузір’я Андромеди й Пегаса лежать на заході. Квадрат Пегаса — найпомітніша фігура сузір’я — схиляється до обрію.




Зоряне небо в січні
Вигляд південної частини зоряного неба в січні о 21 год київського часу на широті Києва
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...