31.12.13

З Новим роком!



Старий рік минає, новий 2014 наступає...


Щиро вітаю всіх любителів астрономії  з Новим 2014 роком. Успіху в нових починаннях, радості, добра та божого благословіння.
lehrer
2014 - рік коника за східним календарем

29.12.13

Всесвіт...

Всесвіт: відображення протистоянння добра та зла.

просто фото
 фото  Адама Блока – астрофотографа та викладача астрономії
Трохи лякаючого та моторошного виду фотографії надає тліюче червоне світло і розташована ліворуч зірка. За словами Адама, саме це надає схожості світлині з біблійним протистоянням пекла і раю, добра та зла.

Ш2–64 – емісійна туманність в сузір’ї Змії. Туманність представлена ​​під 64-м пунктом в каталозі 312 об’єктів, складеним американським астрономом Стюартом Шарплесс в 1959 році (2 – е видання). На фотографії вона чітко видна в червоній області у напрямку до правої нижньої частини знімка. Облік іонізованого газу і пилу підсвічується яскравим випромінюванням новонароджених зірок, розташованих поруч. Саме в ньому відбуваються процеси утворення зірок, а причиною такого яскравого світіння є дуже гарячі молоді зірки, що знаходяться в самому центрі туманності. Завдяки неповністю матовому кольору видно, що воно знаходиться у напрямку до верхньої лівої частини фото, далі від галактики, де трохи розходиться.

20.12.13

Підсумкова з астрономії для 11-Г





Тематична робота №2 (В.І)

1. Визначіть синодичний період обертання планети якщо її зоряний період обертання навколо Сонця становить 370 діб? На яку відстань вона наближатиметься до Землі?


2. Якою повинна бути тривалість зоряного та синодичного періодів обертання планети у випадку їх рівності?


3. У скільки разів приливи під час сизигій (новий та повний Місяць) більші за приливи під час чвертей Місяця?


4. Нептун віддалений від Сонця на відстань 30 а.о. Чому дорівнює його горизонтальний паралакс? Чому дорівнює його річний паралакс?


5. Визначити максимальну висоту Місяця у Львові? В яку пору року вона наступає?


6. Блиск зірки становить m=10m,5. У скільки разів світимість Сонця є більшою за світимість цього тіла, паралакс якого дорівнює  р = 0’’,76?


Тематична робота №2 (В,ІІ)

1. На яку відстань наближатиметься до Землі планета, сидеричний період котрої становить 400 діб? Чому дорівнює її синодичний період?


2. Якою повинна бути тривалість зоряного та синодичного періодів обертання планети у випадку їх рівності?


3. Місяць апогеї на 1/9 дальше віддалений від Землі ніж в перигеї. На скільки відсотків в перигеї приливна сила є більшою, ніж в апогеї?


4. Уран віддалений від Сонця на відстань 19,22 а.о. Чому дорівнює його річний паралакс? Чому дорівнює його горизонтальний паралакс?


5. Визначити мінімальну висоту Місяця у Львові? В яку пору року вона наступає?


6. У скільки разів світимість Сонця є більшою за світимість найближчої до нас зірки Проксіма Центавра, для якої р = 0’’,76; та блиск m=10m,5?

Вдалої роботи над задачами.

19.12.13

Астрономія в задачах





Олімпіади
ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
10 клас (м. Київ, 2013)

Задача 1
З яких тіл Сонячної системи вдень на небі можна бачити одразу і Сонце, і зорі?

Задача 2
Тривалість доби на Марсі – 24 години 37 хвилин. Один Марсіанський рік триває 1,88 земних років. Чому дорівнює тривалість марсіанського року у перерахунку на марсіанську добу?

Задача 3
На якій планеті Сонячної системи «Заполяр’є» (область планети, на якій можливі полярні дні та полярні ночі) займає найбільшу площу? Відповідь обґрунтувати.

Задача 4
Оцінити, скільки приблизно часу триває місячне затемнення. Дані, що ви маєте: відстань Земля-Сонце L ≈ 150 млн км; відстань Земля-Місяць RЗ-М ≈ 400 тис. км; радіус Землі RЗ ≈ 6400 км; радіус Місяця RМ ≈ 1700 км, час повного оберту Землі навколо Сонця 365 діб, а Місяця навколо Землі – 28 діб. Примітка: міркування зручніше проводити, ніби то ми спостерігаємо в центрі Землі.

Задача 5
Визначити тривалість доби на планеті, радіус якої удвічі менший за радіус Землі, маса у вісім разів менша за масу Землі, а пружинні ваги на екваторі показують вагу на 1% менше, ніж на полюсі. Взяти радіус Землі   RЗ ≈ 6400 км, а прискорення вільного падіння на Землі gЗ ≈10 м/с2.


ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії
11 клас (м. Київ, 2013)

Задача 1
На якій єдиній планеті можна спостерігати і повне і кільцеподібне затемнення Сонця одним й тим самим супутником. Відповідь поясніть.

Задача 2
У нашій Галактиці зірки спектрального класу В «народжуються» приблизно один раз на 50 років. Оцінити, скільки зараз таких зірок у Галактиці, якщо тривалість життя однієї такої зірки складає 108 років.

Задача 3
Григоріанський календар був введений таким чином, щоб він співпадав з юліанським календарем у 325 р. н. е. Дайте відповідь, коли Старий Новий рік (за юліанським календарем) вперше можна буде святкувати 1 січня за григоріанським календарем.

Задача 4
Марс зручніше за все вивчати під час протистоянь, коли Земля знаходиться між Марсом і Сонцем. Визначити, через який інтервал часу повторюються протистояння Землі та Марсу. Марс здійснює оберт навколо Сонця за 687 земних днів, а Земля за 365 днів.

Задача 5
Визначити тривалість доби на планеті, радіус якої удвічі менший за радіус Землі, маса у вісім разів менша за масу Землі, а пружинні ваги на екваторі показують вагу на 1% менше, ніж на полюсі. Взяти радіус Землі   RЗ ≈ 6400 км, а прискорення вільного падіння на Землі gЗ ≈10 м/с2.

09.12.13

Олімпіада, ІІ етап

Астрономія, олімпіада

Львів 2013/2014




Хто принесе розв'язки цих завдань на середу, отримає додатково бали до оцінки з астрономії.
При умові відсутності розв'язків на сайті ЛОІППО.

04.12.13

Грудень


Путівник зоряним небом

Грудень
 

Південну ділянку зоряного неба прикрашає сузір’я Кита. Над ним лежить Овен. Небесна ріка Еридан тут спадає за обрій.

Низько над південно-східним небокраєм сяє зоря Сиріус — найяскравіша на небі нашої планети. Вона належить до сузір’я Великого Пса, що тільки сходить над горизонтом. Вище лежить Оріон. А над ним міститься сузір’я Тельця. На сході низько над обрієм лежить сузір’я Рака. Вище і праворуч від нього — Близнюки. Над ними міститься сузір’я Візничого. Його найяскравіша зоря Капелла сяє майже над точкою сходу.

Сузір’я Риб лежить у південно-західній частині неба. Над ним лежить Овен. Водолій схиляється до заходу. В цій ділянці неба містяться сузір’я Пегаса й Андромеди, ланцюг зір якої пролягає майже до зеніту.

Зоряне небо в грудні
Вигляд південної частини зоряного неба в грудні о 21 год київського часу на широті Києва

03.12.13

Фази Місяця

Сьогодні - Новий Місяць

Сьогодні, 3-го грудня Місяць перебуває у фазі молодика

Молодик (майже)

3 грудня 2013, вівторок
Освітленість: 1%
Місяць перебуває у сузір’ї Скрпіон
Відстань до Місяця - 361 085км.

Фаза Нового Місяця (молодик) буває тоді, коли Сонце, Місяць та Земля вишиковуються в одну лінію. В цій фазі супутник є практично невидимим, тому що він сходить та заходить в такт з Сонцем.





Місяць, обертаючись навколо Землі, освітлюється Сонцем, але сам не свтиться. 
1. молодик, 3. Перша чверть, 5.Місяць в повні, 7. Остання чверть.


02.12.13

Сонячна корона

Загадка сонячної корони

Сонячна корона
Со́нячна коро́на — зовнішня частина атмосфери Сонця, яка просліджується до відстаней майже в два радіуси Сонця від сонячної поверхні. Сонячна плазма в цій частині має малу густину й розігрівається до температур в кілька мільйонів Кельвінів.
Двоє вчених астрофізиків Daniel Wolf Savin і Michael Hahn запропонували свій погляд на розгадку однієї з найбільших таємниць в астрофізиці - чому Сонячна корона (або Сонячна плазма) , що оточує наше світило , набагато гарячіша , ніж поверхня самого  Сонця..

Проблема нагрівання корони є надзвичайно важливою, тому що корона є джерелом сонячного вітру , який відповідальний за північне і південне полярне сяйво і може також зруйнувати телекомунікації та енергосистеми на Землі.  Зокрема, можуть бути пошкодженими, або навіть зійти зі своїх орбіт супутники .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...