28.10.13

Венера

Венера - майбутнє Землі
Цікаві факти про Венеру (фото та відео)
Вбивча краса - ВЕНЕРА
Венеру часто називають близнюком Землі, оскільки вона найближча нам за розміром планета Сонячної системи. Вчені визначили, що діаметр Венери дорівнює 12 100 кілометрів, що приблизно на 640 кілометрів менше, ніж у Землі. 

Хоча її і називають близнюком Землі стан поверхні Венери зовсім інший, ніж у Землі. Вчені вважають, що на поверхні планети дуже жарко і сухо і що води в рідкому вигляді тут немає через занадто високі температури.
Стародавні астрономи називали Венеру і Фосфорус і Геперус, помилково вважаючи, що це небесне тіло, видиме ввечері та вранці – це два окремих космічних об’єкта. Планету пізніше перейменували в Венеру в честь римської богині любові і краси.
Венера обертається навколо Сонця практично по круглій орбіті, і середня її відстань від сонця змінюється незначно. Щоб зробити оборот навколо сонця, Венері необхідно 225 земних діб або на 140 діб менше, ніж Землі.
Обертаючись навколо Сонця швидше, Венера обганяє її кожні 584 земних діб, перетворюючись з «вечірньої зірки» (видимої після заходу), в «ранкову зірку» (видиму перед сходом), а потім – навпаки.
Венера – це одна з двох планет, які обертаються навколо своєї осі за годинниковою стрілкою зі сходу на захід. Точно так само веде себе тільки ще одна планета, і це Уран, правда Уран - лежебока, оскільки кут нахилу його осі становить 82 градуси.

27.10.13

Едвін Хаббл

Варто знати: Едвін Хаббл




Американський астрофізик Едвін Хаббл понад 80 років тому відкрив явище віддаляння галактик одна від одної зі швидкістю пропорційною відстані між ними.
Використовуючи найбільший на той час телескоп із діаметром дзеркала 2,5 м (обсерваторія Маунт-Вільсон у Каліфорнії, США) він визначив відстані до найближчих галактик за допомогою знайдених у них пульсуючих зірок класу цефеїд, які є своєрідними реперами.

21.10.13

ISON - комета століття?

Комета C/2012 S1 (ISON)



Комета C/2012 S1 ( ISON ), сфотографована 11 жовтня 2013 . На світлині чітко видно маленьку голову та зеленувате світіння хвоста. За колір відповідають молекули вуглецю. Фото: Terry Hancock

Де знаходиться комета ISON зараз? Які її характеристики? Чи стане ISON кометою століття?

Комета C/2012 S1 (ISON) наближається до Сонця. 28 листопада 2013 небесна мандрівниця пройде перигелій, зблизившись з Сонцем до мінімальної відстані в 1165000 кілометрів. Багато астрономів сподіваються, що до цього часу розігріта сонячним теплом комета сильно додасть у яскравості й стане видимою навіть на денному небі!

Будова комети ISON?
Як і більшість комет, ISON являє собою «грудку брудного снігу», брилу льоду, з вкрапленнями пилу, замерзлих газів і скельних порід. У міру наближення до Сонця брила поступово нагрівається, і лід починає танути, перетворюючись в умовах космосу відразу в газ (такий процес, коли лід перетворюється в газ, минаючи рідку фазу, називається сублімацією ). Разом з  льодом, який випаровується, вивільняються і вморожені в нього порошинки. У результаті навколо ядра комети утворюється величезна газопилова оболонка - кома або голова комети. Ця оболонка частково відбиває сонячне світло (її пилова складова), частково світиться самостійно під його впливом (газова складова).

10.10.13

Небесна вісімка

Аналема.

Аналема
  Якщо фотографуватимемо Сонце, наприклад,  опівдні  протягом року  з одного і тогож місця то отримаємо дивовижну небесну вісімку, яку називають аналемою.
Аналема  (ανάλημμα - основа, фундамент, грецьк.) – крива, що з’єднує ряд послідовних положень Сонця, Місяця на небесній сфері  в один і той же час протягом року.

Дивовижна форма аналеми Сонця зумовленя тим, що: 
          по-перше, Земля обертається навколо свого світила не по коловій орбіті, а по еліптичній, внаслідок чого швидкість руху планети змінюється (взимку лінійна швидкість руху Землі є більшою ніж влітку) і, 
          по-друге існує достатньо великий кут нахилу земної осі до площини екліптики (23°45').

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...