23.09.13

22 вересня 2013р.

День осіннього рівнодення


Після точки осіннього рівнодення площина екліптики опускається нижче площини небесного екватора.

22 вересня 2013 о 20 годині 44 хвилині по Києву Сонце вкотре перетнуло небесний екватор і перейшло з північної півкулі небесної сфери в південну.
Земля в цей день займає строго вертикальне положення щодо Сонця.


Початок астрономічного і календарного сезонів не збігається, тому астрономічна осінь настає в різний час.  Астрономи підрахували, що з 2012 по 2044 у ​​високосні роки день осіннього рівнодення буде потрапляти на 22 вересня, а в звичайні роки - на 23 вересня.

Зірка Кемпбелла

HD 184738 - зірка Вольфа-Райє



Воднева зірка Кемпбелла в сузір’ї Лебедя.  Фото: ESA/Hubble & NASA/Jean-Christophe Lambry

Зірки рідко називають на честь астрономів. Як правило , це світила , чиї унікальні характеристики дозволяють виділити їх серед безлічі інших зірок. Одним з таких об'єктів є зірка HD 184738 із сузір'я Лебедя , яка також відома під назвою Воднева зірка Кемпбелла . Нещодавно її фото було опублікованио на сайті космічного телескопа « Хаббл ».


Світлина показує , що зірка занурена в щільну туманність (її номер PK 64 5,1 ). Ця газова оболонка утворена речовиною самої зірки, яка видувається з її поверхні дуже потужним зоряним вітром. Зірка Кемпбелла належить до рідкісного класу Вольфа -Райе (клас гігантських зірок з масою більше 20 мас Сонця , котрі активно втрачають  массу). Період перебування в якості зірки Вольфа -Райе є достатньо малим  за космічними мірками і становить не більше мільйона років , після чого така зірка вибухає в якості наднової.

22.09.13

ДЗ - 11


Астрономія. Домашнє завдання - 9

11 - G

До наступного уроку слід виконати наступні завдання:

  • повторити (вивчити досконало!) конспекти №5, №6 , №7 та №8 (писатимете самостійну роботу);
  • переписати в зошит конспект №9;
  • розв'язати домашню контрольну роботу №9 (ДР 9) відповідно її оформивши: 275; 277; 281; 287; 288; 291;
  • повторити наступні параграфи з підручника АСТРОНОМІЯ - 11: параграф №5, №7.

18.09.13

У міжзоряному просторі

Вояджери-1 та 2 у міжзоряному просторі!

Місця перебування космічних зондів "Вояджер1" та Вояджер 2"


Повідомлення про те, що «Вояджер-1» імовірно вже перетнув межу Сонячної системи з’явилися ще рік тому.  Але науковці, які працюють з даними, що надходять від космічного апарата, були обережними з остаточними висновками. І хоча третьої ознаки (зміни напрямку навколишнього магнітного поля) перетину межі й зараз ще немає, команда «Вояджер-1» дійшла висновку — космічний апарат вийшов у міжзоряний простір.

15.09.13

Путівник зоряним небом

Вересень
У південній ділянці зоряного неба високо над обрієм лежить сузір’я Лебедя. Під ним — Дельфін, а ще нижче — сузір’я Орла. Над обрієм лежать Козоріг і Стрілець.

Південно-східну ділянку зоряного неба прикрашає Водолій. Над ним — «зоряний квадрат» — найвиразніша частина сузір’я Пегаса. Під ним лежить голова західної Риби. До точки сходу схилилися хвости небесних Риб. Тут міститься сузір’я Овна, а вище над ним лежить Андромеда.
Зоряне небо у вересні
Вигляд південної частини зоряного неба у вересні о 21 год київського часу на широті Києва

Астрономія. ДЗ

Астрономія. Домашнє завдання
11-й клас А таГ

До наступного уроку слід виконати наступні завдання:
  • вивчити конспект №1;
  • переписати в зошит конспект №2;
  • розв'язати домашню контрольну роботу №1 (ДКР 1) відповідно її оформивши ( задачі із збірника №№ 13, 14, 15, 16, 17, 18);
  • опрацювати з підручника Астрономія-11 параграфи 1 та 2; а також з параграфа 13 пункт 2.
Бажаю успіху!
lehrer

07.09.13

Зоряна величина

Зоряна величина
вивчаємо поняття


Як визначити яскравість подвійної зорі?
   Зоряна величина – астрономічна одиниця, яка впродовж більше 2000 років використовується вченими  для характеристики блиску зірок і інших небесних світил.


Навіть далекі від астрономії люди знають, що зірки мають різний блиск. Найбільш яскраві зірки видно на засвіченому міському небі, а найбільш тьмяні ледь помітні при ідеальних умовах спостереження. Для характеристики блиску зірок і інших небесних світил (наприклад, планет, метеорів, Сонця і Місяця) вчені виробили шкалу зоряних величин.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...