29.03.13

Хрест Айнштайна

 Хрест Айнштайна  


Хрест Айнштайна
  Неймовірний вчений, котрий передбачив викривлення світлових променів гравітаційним полем, представлений  серед небесних тіл цікавим об’єктом. 
Хрест Айнштайна (Q2237+030 або QSO 2237+0305) — це гравітаційне лінзоване зображення квазару, який розташовується по осі зору за галактикою ZW 2237+030.

20.03.13

Весняне рівнодення

День рівний ночі  

   Сьогодні, 20 березня відбувається одне з найунікальніших явищ природи – весняне рівнодення.

Сутність цього явища полягає в тому, що центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор. Говорячи простіше, в цей день Земля, обертаючись навколо своєї осі, одночасно рухаючись навколо Сонця, перебуває в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі.

З 2010 до 2014 року весняне рівнодення настає 20 березня.

Весняне й осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. Цей рік сьогодні використовують для вимірювання часу.

У тропічному році приблизно 365,2422 сонячних діб. Ось через це «приблизно» рівнодення кожен рік припадає на різний час доби, щороку просуваючись вперед приблизно на 6 годин. 

19.03.13

Місцева група Галактик

Дружнє оточення Чумацького Шляху 

Місцева група Галактик


   Місцева група Галактик — скупчення галактик навколо нашої галактики Чумацький Шлях, до якого входить близько 30 галактик. Наймасивніші з групи — Чумацький Шлях, Галактика Андромеди та Галактика Трикутника. Перші дві мають системи галактик-супутників. До системи супутників Чумацького Шляху належать Мала і Велика Магелланові Хмари.

14.03.13

Найближчі сусіди

  Дуже близька до нас зоряна система


WISE J104915.57-531906 -можливо наш майбутній дім


   Надпотужний космічний інфрачервоний телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer),  який належить американському космічному агентству NASA, допоміг астрономам виявити майже найближчу до нас зоряну систему. Вона отримала назву WISE J104915.57-531906.

Для довідки: інфрачервоний телескоп налаштовано таким чином, що його максимальна чутливість припадає на невидиму оку інфрачервону ділянку спектра. За допомогою такого телескопа вдається побачити певні ділянки космосу або  тіла з достатньо високою температурою, проте цієї температури недостатньо, щоб об’єкт сяяв  яскравим  видимим світлом.

Інтернет-олімпіада з астрономії

Інтернет-олімпіада з астрономії
Зональний тур
Львів - 2013


08.03.13

Зорі - ліхтарі космосу

 Як еволюціонують зірки?


Еволюція зірки: від протозіоки до її смерті

Переглядаючи раджу звернути увагу на еволюцію:

07.03.13

Величний Космос

Всесвіт продовжує нас дивувати
Світлина телескопа Хаббл
   Перед Вами черговий шедевр телескопа Хаббл - скупчення Абель 68, котре віддалене від нас на неймовірну відстань: 2 млрд світлових років.

Дана свтлина володіє декількома особливостями.

  • По-перше, якщо уважно придивитись, то можна побачити по спотворених обрисах галактик гігантську гравітаційну лінзу (дане явище спрогнозоване ще Айнштайном). Багато вчених намагаються за її дією обрахувати кількість темної матерії, яка спричиняє даний ефект.

03.03.13

Світ навколо нас - Марс

 Як виглядає Curiosity з орбіти Марса?



   Орбітальний зонд MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) продовжує фотографувати Червону планету. Йому вдається робити світлини з найбільшою роздільною здатністю. Ніщо не може сховатися від його пильного зору – навіть марсохід  Curiosity .

Розглядуючи світлини з Марсу – практично мертві ландшафти – не перестаєш дивуватися різноманітності поверхні планети. Дивлячись на фото, уявляєш собі як в далекому минулому Марс був окутаний атмосферою та по його поверхні протікали численні ріки, можливо водяні. На планеті  то тут, то там з’являлися гігантські вулкани, змінюючи ландшафт Червоної планети. Однак це було дуже давно. Планета позбулась своєї атмосфери, висохли ріки та струмки, утворились численні піщано-кам’яні  пустелі, на яких тепер видно численні рани космічного масштабу – метеоритні кратери.

01.03.13

Фото екзопланети


 Як виглядатиме перше фото екзопланети?



Перше "фото" екзопланети
Американські астрономи  створили найбільш реальний монтаж першої фотографії екзопланети. Дана планета знаходиться на даний момент в стадії свого формування. Вона сформується з густого космічного пилу та газу поряд із своєю материнською молодою зорею HD 100546. За прогнозами астрономів навколо цієї зірки сформується, як мінімум,  ще одна планета.


Зображення зроблено за допомогою фотографій з телескопа  Европейской Южной Обсерватории (ESO) і показане широкому загалу в останній календарний день зими 2013 року.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...