28.02.13

2013 – рік комет

 Спстерігаймо за унікальним астрономічним явищем

   Новий 2013 рік тільки розпочався, а ми вже побачили два унікальні астрономічні явища: небезпечний проліт астероїда DA 14  та великий вибух в небі Челябінська 10 000 тонного метеороїда.
Очікуваний проліт "хвостатої" С2011/L4
 С2011/L4


5 березня цього року на відстань 1 а.о. (150 млн км) наблизиться до Землі ВЕЛИКА комета С2011/L4 (великою називають комету, котру легко можна побачити неозброєним оком). При певному збігу обставин дане небесне тіло може стати на певний час найяскравішим об’єктом небесної сфери. Очікувана яскравість від -1m до -4m . Можливим є візуальне бачення цієї комети навіть вдень (точних розрахунків поки-що немає).

24.02.13

Туманність Омара (Краба)

Туманність Омара (Краба) та її цікавинки



Небесний Омар Скорпіона
Емісійна туманність Омара (NGC 6357, ESO 392-SC10, CED 142) – надзвичайно активна ділянка галактики Чумацький Шлях, в якій інтенсивно формуються молоді зірки. Вона розміщена на відстані 8 000 світлових років від Сонячної системи в зодіакальному сузір’ї Скорпіона. Даній туманності належать ряд надмасивних гарячих голубих «гігантів-зірочок», а також густі скупчення міжзоряного пилу та згустків газу.

23.02.13

Зближення Місяця та Юпітера

Зближення Місяця та Юпітера в світлинах



18 лютого відбулося зближення супутника Землі Місяця та найбільшої планети Сонячної системи Юпітера  на небесній сфері.


Місяць, Юпітер та Плеяди ввечері 18-го лютого. Фото отримане італійцем Фаусто Лубатті через 7 годин після розходження двох найяскравіших світил лютневого нічного неба. На фото добре видно два супутники Юпітера: Європу та Ганімед, які розмістилися по обидві сторони планети.  Фото: Fausto Lubatti.

Kepler-37b - найменша екзопланета

Відкрито найменшу екзопланету


Планета "Краматорія"
   За останні роки людство суттєво просунулось у розробці та впровадженні методів виявлення екзопланет. Нові повідомлення про відкриття нової планети поза Сонячною системою вже нікого не дивують, і давно вже не претендують на чергову космічну сенсацію.

Проте переважаюча більшість екзопланет є достатньо великими, а в більшості випадків розпеченими газовими гігантами. Тим цікавішим виявилось нове відкриття чергової екзопланети телескопом «місії Кеплер».

Екзопланета "Kepler-37b" – найменша відкрита на даний момент планета. Оцінюючи її масу, отримали величину меншу за масу Меркурія. Розмір даної екзопланети спів мірний із розміром Місяця, її діаметр за оцінкою вчених місії Кеплер дорівнює 3 850 км.


Спіка

Спіка-найяскравіша зоря сузір'я Діви  


Місяць та Спіка 27, 28 лютого та 1 березня

    Діва – зодіакальне сузір’я, в якому Сонце перебуває найдовше зі всіх сузір’їв.

Найяскравішою зорею даного сузір’я є Спіка – 16-та по яскравості зоря небесної сфери. Видима зоряна величина Спіки +1m,04.

Взагалі-то Спіка насправді є подвійною зорею, що пояснює її періодичну зміну яскравості. Період обертання пари зірок системи Спіка складає 4 дні. Очевидно, внаслідок гравітаційної взаємодії між собою, їх диски витягуються, набуваючи еліпсоїдної форми. Це веде до зміни площі випромінюючої поверхні по напрямку до спостерігача.

Спіка розміщена поблизу екліптики, тому інколи покривається Місяцем – природнім супутником Землі. Бувають випадки, проте досить рідко, коли Спіка ховається за диски планет. Востаннє  дану зорю покривала Венера аж 10 листопада 1783 року, наступне схоже покриття відбудеться із тією ж Венерою 2 вересня 2197 року.

19.02.13

Інтернет олімпіада

Астрономія. Інтернет олімпіада   



Завдання Інтернет туру

Всеукраїнської Олімпіади з астрономії та астрофізики

18 лютого - 1 березня 2013 року

1.   15 лютого 2013 року о 3:20 за всесвітнім часом над південним Уралом спостерігався яскравий болід. За оцінками фахівців з системи інфразвукових станцій потужність вибуху боліда склала приблизно 500 кт тротилового еквівалента, а швидкість входження в атмосферу близько 20 км/с. Користуючись цими даними оцініть масу та розміри кам’яного метеороїда, що увійшов у атмосферу планети. Опишіть та аргументуйте свої розрахунки.

За свідченнями очевидців максимальна яскравість боліда була близько сонячної протягом 5 секунд. Ударна хвиля дійшла до спостерігачів за 2 хвилини. Оцініть, яка частина енергії метеороїда висвітилась?



2. Астрономи спостерігають наднову (світність 109 сонячних) на краю маленької галактики на галактичній широті 20є. Червоне зміщення галактики складає z=0.02. Величина міжзоряного поглинання в Галактиці складає 0.6m на 1 кпк. Вважаючи нашу Галактику однорідним диском товщиною 200 пк оцініть видиму зоряну величину цієї наднової. Впливом міжгалактичного середовища знехтувати.



3.      Одні з самих швидких зорь на небі – зорі Барнарда та Каптейна.

Характеристики зорі Барнарда: видима величина 9.6, координати (б= 17h 57m 48s, д= +04° 41′ 36″  http://en.wikipedia.org/wiki/Barnard%27s_Star - cite_note-simbad-1, епоха J2000), радіальна швидкість -110 км/с, власний рух мб= -0.8"/рік, мд=10.3"/рік. Характеристики зорі Каптейна: видима величина 8.9, координати (б=05h 11m 41s, д=-45° 01′ 06″, епоха J2000), радіальна швидкість 245 км/с, власний рух мб= 6.5"/рік, мд=-5.7"/рік.

Якщо вважати, що зорі рухаються зі сталими швидкостями відносно Сонця розрахуйте на якій мінімальній кутовій відстані вони спостерігатимуться/спостерігались на небі і коли?



4.  В недалекому майбутньому внаслідок несанкціонованого експеримента на Надвеликому адронному колайдері середня густина Землі раптово зросла у 4 рази, а Місяць був відкинутий на колову орбіту з радіусом вдвоє більше теперішнього. Визначіть новий період обертання Місяця навколо Землі.



5.  В подвійній зоряній системі одна зоря має радіус 2.1 радіусів Сонця й температуру поверхні – 10000 К. Інша зоря – відповідно 1.5 радіусів Сонця й 5000 К. Знайдіть різницю видимих зоряних величин цих зір та абсолютну зоряну величину системи вцілому.

Правила оформлення розв'язків.

15.02.13

Метеоритна загроза

 Нас атакують?  Метеоритна загроза   

Максимальна яскравість не поступається яскравості Сонця.


Сурове місто Челябінськ. Там не тільки «сурові» робочі, там добре грають в хокей, і… падають метеорити.

Сьогодні вранці землян очікувало дві події, які можливо пов’язані між собою.
Перша – це проліт на дуже близькій відстані астероїда  DA14 (1/10 відстані між Землею та Місяцем).

Друга – це метеорит, який пролітаючи над російським містом, залишив по собі великий слід та, на кінець, вибухнув.

Дані дві події ще раз нагадують землянам, наскільки ми беззахисні перед величним Космосом, загострюючи тим самим проблему астероїдно-кометної  безпеки.

Із відомих на даний момент фактів можна зробити висновок про те, що небесне тіло, котре прилетіло до нас із глибин космосу, було невеликого розміру (порядку декількох метрів). Воно , як тіло, не долетіло до поверхні Землі, розвалившись в небі від різкого підвищення температури, внаслідок тертя до шарів атмосфери.  Проте до землян дійшла ударна хвиля та декілька уламків – міні метеоритів - котрі залишили по собі астроблеми.

Наслідки падіння небесного мандрівника жахливі, але не катастрофічні: все обійшлось сотнями (можливо тисячами) вибитих вікон та переляком численних жителів окраїни московії.

Що принесе нам вечірній астероїд, маса якого в рази є більшою.

Залишив по собі лише хвіст та ... ударну хвилю

14.02.13

Південний Хрест

 Яке сузір’я на небі найменше?    





В південній півкулі неба немає своєї полярної зорі, найближче до полюса розташована σ Октанта, але вона занадто тьмяна для навігаційних потреб. Південний небесний полюс можна знайти за допомогою двох зірок сузір’я Південного Хреста: α (Акрукс) і γ (Гакрукс). Якщо з'єднати їх лінією і продовжити її за Гаммою на відстань приблизно в 4,5 рази більшу, ніж відстань між зірками, то ця лінія приведе до Південного небесного полюсу. Через це α і γ Хреста іноді називають Стрілкою. Якщо провести серединний перпендикуляр між зірками α і β Центавра, то ця лінія перетне попередню якраз у точці Південного полюсу.

12.02.13

Астроблеми

Астроблеми - рани  Землі   


Космічна рана Землі
Давні утворення на поверхні Землі, які утворилися внаслідок падіння метеоритів прийнято називати не лише кратерами, але і астроблемами. Саме слово походить від двох слів –зоря та рана – і підкреслює космічне походження рельєфного утворення.

На сьогодні відомо понад 180 астроблем, які знаходяться на всіх земних континентах: 30 в Європі, 28 – в Пн. та Пд. Америці; 18 – в Африці; 14 – в Азії; 9 – в Австралії . Виявлено астроблеми і під товстим шаром льоду в  Антарктиді.  Вік метеоритних кратерів – від 600 000 до 700 000 000 років.

Дослідження астроблем дало змогу оцінити частоту зіткнень землі з космічними об’єктами.   Встановлено, що на нашій планеті за кожні 100 млн років утворюються в середньому 900±400 астроблем.

Назву запропоновано 1960 року американським геологом Р.Дітцом для геологічних структур, що, можливо, втратили чітку виразність у рельєфі, але зберегли інші геологічні ознаки падіння великого небесного тіла — свідоцтва вибуху чи удару.

11.02.13

Юпітер

Юпітер - захисник Землі   

Юпітер - космічний щит Землі
     Життя на Землі виникло, воно існує, тішить своїм різноманіттям та розвивається. Проте це було би практично неможливо, якби не багато факторів (збігів обставин). По-перше, планета повинна знаходитись у зоні життя, по-друге, планета має бути достатньо масивною, щоб утримати атмосферу, по-третє, рух планети повинен бути стабільним (цю функцію для Землі виконує Місяць), по-четверте, планеті бажано мати щит від масивних метеоритів, комет та небезпечних астероїдів, і т. д. Список можна продоажувати, і він буде достатньо довгим.
Напрошується запитання: хто для Землі виконує функцію космічного захисника?
Відповідь проста і очевидна - Юпітер. Цей надмасивний газовий гігант безперервно поглинає невеликі космічні тіла, рятуючи нас від можливих катастроф.
Досліджуючи Юпітер, встановлено постійні зміни в зовнішній атмосфері:  широкі смуги в її верхніх шарах змінюють кольори,з'являються та зникають цілі атмосферні утворення (плями),  хмари збираються в одному місці і розсіваються в другому.

05.02.13

Ерида – найбілосніжніше тіло Сонячної системи

Ерида – десята планета чи транснептуновий об’єкт  

Ериду  (136199 Eris)  було відкрито 21 жовтня 2003 року Майком Е. Брауном із Каліфорнійського технологічного інституту, Чедвіком Трухільо з обсерваторії Джеміні і Девідом Рабіновіцем з Єльського університету.


        Діаметр Ериди — близько 2330 км. Першовідкривачі, а вслід за ними NASA оголосили цей об'єкт десятою планетою Сонячної системи, однак 24 серпня 2006 р. Міжнародний астрономічний союз затвердив нове визначення планети, за яким Ерида нею не є. Об'єкт було віднесено до категорії «карликових планет».
Для Ериди раніше використовували тимчасові назви: 2003 UB313, Ксена, Зена (Xena) і Ліла (Lilah). Назву «Ерида» на честь грецької богині розбрату було ухвалено Міжнародним астрономічним союзом 13 вересня 2006 року .(Ериду не слід плутати з іншими великими транснептуновими об'єктами, зокрема з Седною та Хаумеа.)

02.02.13

Планета Нептун

Планета Нептун - газовий гігант


Нептун - найвіддаленіша планета Сонячної системи.
Відкриття Нептуна стало знаменною подією для астрономії в XIX ст. Дану планету було відкрито на «кінчику пера», тобто теоретично, а лише згодом її змогли побачити. Після відкриття Урану астрономи помітили, що ця планета поводиться загадково: то тікає вперед, то відстає від обчисленої теоретично  орбіти. Пояснити це можна було тільки дією іншої планети, яка знаходиться за Ураном. Розрахували положення Нептуна незалежно один від одного такі вчені як Джон Адамс і Урбен Льовер'є. Направивши телескоп у вказане ученими місце, берлінський астроном Галлі відкрив на небі нову планету.

Новий Апофіс - загроза МКС

 Астероїд  DA14 перетинає геостаціонарну орбіту
Астероид пересечет геостационарную орбиту Земли
Небесний мандрівник



    Астероїд  DA14  пролетить близько до нашої планети 15 лютого 2013 року. Орбіта руху цього небесного тіла буде нижчою геостаціонарної орбіти. Дана інформація розрахована науковцями американського космічного агентства - NASA. Вчені запевнили, що зіткнення зі Землею є неможливим, оскільки DA14 пролітатиме на висоті 27 700 км. Правда існує, правда досить мала, ймовірність зустрічі небесного мандрівника з міжнародною орбітальною космічною станцією МКС.

Через малий розмір побачити астероїд неозброєним оком неможливо. Кутова швидкість DA14 становить близько одного градуса на хвилину.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...