22.01.13

Траекторія

 Дещо про траекторію руху


Усім відомо, як побудована Сонячна система: навколо практично нерухомої зорі кружляють планети. Швидкість кожної планети є різною. Так, наприклад, Земля рухається по своїй орбіті навколо Сонця зі швидкістю близькою 30 км/с(!). 

Але вся Сонячна система також рухається. Вона обертається навколо центра галактики Чумацький Шлях, і швидкість цього руху є, для землян, надзвичайно великою: 250 км/с.

Якою є траекторія Сонця та планет Сонячної системи відносно стороннього спостерігача? 

Відповідь на це запитання див. нижче.


Більш детально про рух Сонячної системи в космічному просторі можна подивитись:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fcZSN4y42XA

Доцільно прочитати:



20.01.13

Μю Цефея

μ  Цефея – найбільша зірка




Із всіх відомих вченим-астрономам зірок небесної сфери найбільшою вважається мю Цефея. Її діаметр складає 3 481 250 000 км (3,5 млрд кілометрів).  Для того, щоб оцінити розміри розпеченого газового гіганта, помістимо його в центр нашої Сонячної системи, зірка при цьому сягатиме своїми межами до орбіти… Сатурна. Мю Цефея разом із іншими зірками мю ЦефеяА та мю Цефея В  є потрійною зорею. Вони розміщені у нашій галактиці Чумацький Шлях і віддалені від Сонця на відстань 3 000 св. років.

Мю Цефея називають «гранатовою зіркою Гершіля» оскільки вона є надмасивним червоним надгігантом із світимістю, яка перевищує світимість Сонця у 350 000 раз. Зоря належить  до спектрального класу M2Ia.

Мю Цефея —  змінна зоря типу SRc, котра змінює блиск от 3,43m до 5,1m с періодом от 2 до 2,5 років. Даний небесний об’єкт є також одним із найхолодніших серед зірок. Температура її фотосфери становить лише 2 300К.

Мю Цефея є зорею, яка вже вичерпала свій запас палива та перебуває на останній своїй стадії: далі, очевидно, вона вибухне надновою а ядро перетвориться при цьому у чорну діру.


Сузір'я Гідри

Сузір'я Гідри – найбільше сузір’я небесної сфери



Із 88 сузірїв небесної сфери найбільшим за площею є сузір’я південної півкулі неба Гідри (Водяна змія).  Воно займає 3,16% поверхні небесної сфери. Незважаючи на свої розміри сузір'я Гідри містить лише одну яскраву зорю — Альфард, яка має видиму зоряну величину 1,98. Альфард хоч і означає в перекладі з арабської "одинак" є подвійною зорею. Дане сузір’я нараховує не менше 68 зірок, котрі ми бачимо неозброєним оком.  У сузір'ї містяться три об'єкти каталогу Мессьє. M83 — галактика, також відома як Південна Вертушка, перебуває на межі із сузір'ям Центавр. Поряд із нею розташоване кулясте скупчення M63. У західній частині розташоване розсіяне скупчення M48.

19.01.13

Інтернет-Олімпіада з астрономії та астрофізики 2013

 Сьома Всеукраїнська Олімпіада з астрономії та астрофізики 



Планети вишикувались і готові до пізнання.
Міністерство освіти та науки України оголошує про проведення Сьомої Всеукраїнської студентської олімпіади з астрономії та астрофізики. Олімпіада проводиться на базі фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. До участі в Олімпіаді запрошуються студенти молодших курсів вищих навчальних закладів та школярі будь-яких класів без обмеження віку. 


Олімпіада проходить у три етапи:
 
перший - Інтернет-Олімпіада (18 - 28 лютого 2013 р.), як відбірковий серед студентів університетів та школярів;
 
другий - зональний тур, проводився 13 березня 2012 р., наступними університетами:

  • Київським національним університетом імені Тараса Шевченка
  • Львівським національним університетом імені Івана Франка
  • Одеським національним університетом імені І.І.Мечнікова
  • Таврійським національним університетом імені В.І.Вернадського
  • Харківським національним університетом імені В.Н.Каразіна


третій - Всеукраїнський тур 8 - 13 квітня 2013 р., проводиться Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

17.01.13

Нобелівська премія з астрономії

Нобелівскі премії з …астрономії 




Як відомо, Нобелівську премію з астрономії (як і з математики) не присуджують. Проте Нобелівські лауреати з фізики є та будуть завжди.  Деякі найталановитіші вчені-астрономи, зважаючи на схожість споріднених наук фізики та астрономії, зуміли досягнути наукового Олімпу, та стати найшановнішими Нобелівськими лауреатами.

Цих двадцять героїв варто знати, зважаючи, на їх незначну чисельність.

1. Віктор Франц Гесс (Victor Franz Hess), (1883-1964), Австрія.
Нагороджений Нобелівською премією у 1934 році з фізики «за відкриття космічних променів» (спільно з Карлом Андерсоном) .

2. Вальтер Вільгельм Георг Боте (Walther Wilhelm Georg Bothe), (1891-1957), ФРН.
Нагороджений Нобелівською премією у 1954 році з фізики «За метод збігів для виявлення космічних променів і зроблені у зв'язку з цим відкриття».

3. Ганс А́льбрехт Бете (Hans Albrecht Bethe),
(1906-2005), німецький фізик-теоретик.
Нагороджений Нобелівською премією у 1967 році з фізики «За внесок у теорію ядерних реакцій, особливо за відкриття, що стосуються джерел енергії зірок».

4. Га́ннес Олаф Ґеста А́льфвен, іноді Альвен, (Hannes Olof Gösta Alfvén), (1908-19995), Швеція. Спеціаліст у галузі космічного проміння, прискорювачів електронів та електродинаміки. Розвинув теорії виникнення північного сяйва, геомагнітних бур, утворення Сонячної системи.Нагороджений Нобелівською премією у 1970 році з фізики «За фундаментальні роботи й відкриття в магнітній гідродинаміці й плідні застосування їх у різних областях фізики».

06.01.13

Сонячна активність

Сонце увійшло в період мінімуму активності 




На сонячній поверхні можна спостерігати  темні утворення, які називають сонячними плямами. Число цих плям змінюються з часом, але їх кількість вказує на активність Сонця. Статистичний аналіз їх кількості вказує на існування циклів сонячної активності, яку астрономи вимірюють по числу Вольфа (залежить не лише від числа плям на диску Сонця але і від кількості їх груп). Цей параметр, який фіксується з 1750-х років шукають за формулою W = 10g + f , де g- кількість груп плям а f – загальне число усіх плям, які є в цей момент на диску Сонця. Наприклад, якщо на диску немає жодної плями, то число Вольфа дорівнює W = 0, якщо на диску є одна пляма, то W = 11.

01.01.13

Всесвіт у світлинах

Космос 2012
Найкраще

fromspace01 Космос 2012: Избранные события и фотографии
1. Скупчення галактик   1E 0657-556 
(NASA/CXC/M.Markevitch, NASA/STScI; ESO WFI; 
Magellan/U.Arizona/D.Clowe).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...