31.12.12

2013 рік – рік Змії.

 Сузір’я  Змії





В астрономії Змія – це екваторіальне сузір’я небесної сфери. Воно надзвичайно особливе, унікальність якого полягає в тому, що це єдине сузір’я, яке складається з двох ділянок: Голова Змії та Хвіст Змії. А відокремлює його ще одне недооцінене сузір’я - сузір’я Змієносця (саме через це сузір’я мандрує небесною сферою Сонце, але його не зараховують до зодіакальних).

30.12.12

Вчимо астрономію

Астрономічні поняття  



1˚ Планетні конфігурації.

Меркурій не віддаляється від Сонця більше ніж на 27˚.
Венера не віддаляється від Сонця більше ніж на 48˚.

  Синодичний період планети.

27.12.12

Логарифми


                Логарифми (основні формули)                
Розв'язуючи задачі та вправи з астрономії неможливо обійтись без логарифмів. Основні їх властивості перераховано нижче. Особливу увагу слід звернути на графік логарифмічної функції.
Означення:
LogaN = x        ax = N 
Логарифмічні функції.


Десятковий логарифм:
Log10N = lgN = x        10x = N 

Натуральний логарифм:
LogaN = lnN = x        ex = N 

Основна тотожність логарифмів:
alogab = b,       b>0

23.12.12

Рух Місяця



Нічне світило
Місяць та його неймовірний рух
 
1. Відомо, що природний супутник Землі рухається по еліпсу, в одному з фокусів якого знаходиться наша планета.

2. Спостерігаючи за Місяцем у вечірні та нічні години помічаємо, що він пересувається серед зір із заходу на схід на 13,2˚ за добу, а за одну годину – на величину свого діаметра.


АП - лінія апсид
13,2˚за добу - усереднена кутова швидкість, насправді вона змінюється від 11˚ до 15˚ за 24 години.


3. Існують дві головні причини нерівномірного обертання Місяця навколо нашої планети:

Перша. Відхилення, зумовлене рухом Місяця навколо Землі не по коловій, а по еліптичній орбіті, що зумовлює різну лінійну швидкість супутника: vп > va ,(Rп = 356 400 км, Ra = 406 700 км). Величина відхилення, зумовлена першою причиною складає  ±6˚17'.

15.12.12

Олімпіада з астрономії, 1-й етап

Aстрономія
Олімпіада  ЛФМЛ (10 – 11-ті класи)
1. Запишіть 3-й узагальнений закон Кеплера для систем Сонце-Меркурій зі Землею-Місяцем. 
Запишіть, як пов’язані між собою період обертання Землі навколо Сонця з синодичним та зоряним періодами Марсу. 
Знайдіть в яку пору року Місяць, знаходячись у повні, кульмінує у Львові на найбільшій висоті.
2. Приймаючи орбіту Меркурія за коло, вирахуйте його відстань до Сонця (в а.о.) знаючи, що його середня елонгація складає 23˚.
3. Визначіть географічну довготу пункта спостереження, якщо верхня кульмінація Сонця на його меридіані спостерігалась 23 листопада в 17год56хв по київському часу?
До задачі 3.
4. Виразіть світність компонентів подвійної зорі Крюгер 60 в порівнянні з Сонцем знаючи, що їх абсолютні зоряні величини 11m,6 та  13m,4 відповідно, а абсолютна зоряна величина Сонця дорівнює 4m,85.
5. Обчисліть тривалість подорожі із Землі до орбіти Венери та назад по гоманівській траєкторії, приймаючи орбіти Землі (Тз = 365 днів, Rз = 1 а.о.) та Венери (Rв = 0,72 а.о.)    за кола.

13.12.12

Планета Юпітер

Юпітер - несформована зірка

Найбільша планета Сонячної системи.


Наймасивніша планета нашої Сонячної системи з чотирма супутниками планетарних розмірів і багатьма дрібнішими сателітами – Юпітер, формує свого роду мініатюрну сонячну систему. За складом Юпітер нагадує зірку. Фактично, якщо б він був приблизно у 80 разів більшим за масою, він став би зіркою, а не планетою.

7 січня 1610 року, використовуючи примітивний телескоп, астроном Галілео Галілей побачив в Юпітера чотири малі "зірки". Він відкрив чотири найбільших супутника Юпітера, які тепер називаються Іо, Європа, Ганімед і Калісто. Зараз ці чотири тіла відомі як галілеєві супутники.

Планета Уран

  Уран - далекий незвіданий світ


Планета Уран
 Уран - газовий гігант.

Орбіта планети Уран розташована у 19 разів далі від Сонця, ніж орбіта Землі. На повний оборот навколо центрального світила планета витрачає 84 з чвертю земних роки. Сонце з такої відстані повинно здаватися просто дуже яскравою зіркою, світло якої приблизно в 1200 разів більше від світла Місяця в повню. 

Планета Уран: вісь обертання


Абсолютно незвичайна картина склалася з орієнтацією осі обертання Урану: вона нахилена на 98 градусів. Це означає, що північний полюс планети розташований не з північного, а з південного боку площини орбіти планети, яка з точністю до 0,7 градуса збігається з площиною екліптики (орбіти Землі). В результаті обертання в Урана зворотне.
Нагадаємо, що прямим обертанням вважається рух проти годинникової стрілки для спостерігача, що знаходиться на північ від площини екліптики. Прикладом прямого обертання служить наша Земля. А ось Венера і Уран володіють зворотним обертанням. Та відбувається воно по-різному. Якщо у Венери вісь обертання майже перпендикулярна до площини її орбіти, то в Урана вісь обертання розташована майже в орбітальній площині. Образно кажучи, планета Уран обертається навколо осі, «лежачи па боці».
Завдяки своєму «лежачому положенню» Уран, здійснюючи рух орбітою, виявляється поверненим до Сонця або екваторіальною областю, або одним з полюсів. Тому протягом тривалого часу майже ціла півкуля планети може освітлюватися Сонцем. На полюсах дні і ночі тривають по 42 роки. На відміну від інших планет максимальну кількість світла і тепла на Урані отримують не екваторіальні, а полярні області.

05.12.12

«Вояджер-1»

«Вояджер-1» залишає Сонячну систему.
Тріумф американської космонавтики

Сонячна система та американські дослідницькі зонди.

Міжпланетний автоматичний зонд "Вояджер-1" (Voyager 1) увійшов до нової області на межі Сонячної системи і після її перетину вийде в міжзоряний простір. Про це повідомила в понеділок Лабораторія реактивного руху NASA в Пасадені (США), де був побудований "Вояджер-1" і звідки ведеться управління його унікальною експедицією. 

03.12.12

Олімпіада з астрономії 2012-2013.

 Всеукраїнська учнівська олімпіада з астрономії. 2012-2013 н.р. 10-11 класи,II етап. 
м. Львів 2012
Завдання міського туру учнівської олімпіади з астрономії
1. Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Плутон.  Який із об’єктів у переліку зайвий? За якою ознакою? Чому і як змінилася класифікація об`єктів Сонячної системи у 2006р.?
2. З якої планети Сонячної системи можна побачити неозброєним оком супутники двох сусідніх планет? Відповідь обґрунтуйте.
 3. Припустимо, що Всесвітнє тяжіння перетворилося на Всесвітнє відштовхування: формула визначення сили залишилася такою ж, але дві точкові маси з цією силою одна від одної відштовхуються. Який із законів Кеплера залишиться дійсним у цьому випадку?
 4. Вимірювання показали, що власний рух зорі дорівнює 1"/рік, причому відстань до зорі не змінюється.  Яка швидкість руху цієї зорі у просторі, якщо відстань до неї дорівнює 10 пк?
 5. Зоря Вега має зоряну величину 0т. Що Вам відомо про цю зорю? Яку б зоряну величину мала ця зоря, якби вона знаходилася на відстані в 1000 разів більшій, ніж зараз? Чи можливо б було побачити її неозброєним оком?
 6. Практична робота
(для виконання роботи необхідна рухома карта зоряного неба)
1. Запишіть сьогоднішню дату (число, місяць).
2. Яке сузір`я знаходиться сьогодні о 11год. 30 хв. у зеніті?
3. Визначте координати цього сузір`я.
4. Чи перебуває Сонце у цьому сузір`ї? Якщо так, то оцініть скільки часу це триває?
5. Коли це сузір`я можна спостерігати на нашій широті?
6. Які цікаві астрономічні об`єкти знаходяться у цьому та сусідніх сузір`ях?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...