26.08.12

Сильніший поїдає слабшого


Сильніший поїдає слабшого

Космічний канібалізм

Чумацький шлях – наша рідна галактика, в якій мільйони найрізноманітніших зірок, більшість з яких як правило мають планетні системи. Правда придатних для нашого з вами життя там є не так уже і багато. Світ зірок, планет, комет, астероїдів є захоплююче цікавим, красивим але водночас і жорстоким. За цим неймовірним світом пильно стежать творіння рук людських – телескопи, і серед них поважне місце займає уже старійшина – телескоп Хаббл.

24.08.12

Плутон

Чому Плутон більше не є планетою?




Космічне сміття


Космічне сміття – загроза дійсна чи уявна?

ДТП космічного масштабу
10 лютого 2009 року  відбувся перший випадок у космосі, котрий заставив задуматись. Виведений із експлуатації супутник зв’язку «Космос-2251» зіткнувся на висоті порядку 800 км з американським комерційним супутником «Іридіум-33». В результаті катастрофи космічного масштабу утворилось близько 600 уламків. Нам вони нічим не загрожують, але для космонавтів у їх бляшаних конструкціях вони несуть смертельну небезпеку, адже їх швидкість сягає 8 000 м/с(!!!).
Кількість космічного сміття на навколоземній орбіті

22.08.12

Американці на Місяці



Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства (Нейл Армстронг)


20 липня 1969 року.  Аполлон-11 о 20 годині 17 хв. 42сек. по Грінвічу успішно прилунюється  в Морі Спокою. Нейл Армстронг здійснює перший крок на поверхню Місяця вже наступного дня. Це була перша висадка людини на інше космічне тіло. Місяць і по-сьогодні залишається єдиним небесним тілом, на якому побували земляни.

В ході виконання космічної програми «Аполлон» на Місяці побували також американські космічні місії: Аполлон -12 (19 листопада 1969 року здійснена друга висадка на Місяць);   Аполлон-14 (місячний модуль з космонавтами приземлився 5 лютого 1971 року);  Аполлон-15 (приземлення відбулось 30 липня 1971 року);  Аполлон-16 (приземлення на супутник Землі відбулось  11 грудня 1972 року); Аполлон-17 (11 грудня 1972 року відбулась остання висадка людей на Місяць).

21.08.12

Як визначити температуру планети?

  Як визначити температуру планети?

В даний час бурхливо відкриваються планети за межами Сонячної системи, і нас надзвичайно цікавить питання визначення параметрів цих екзопланет, від значення яких залежить придатність їх поверхонь для проживання людей.

19.08.12

Сусіди Чумацького Шляху

Яка галактика є найближчою до Чумацького Шляху?



Дане відео підтверджує, що наука астрономія перебуває в часі бурхливого розвитку, що робить її надзвичайно цікавою та таємниче  привабливою.


14.08.12

Політ через Всесвіт


Політ через Всесвіт

Уявіть себе достатньо великим, наприклад, як наша галактика, і те, що ви пролітаєте з дуже великою швидкістю через Всесвіт, в якому ми маємо щастя жити. Що з цього вийде – перегляньте на відео. 

11.08.12

Персеїди




Сузіря Персея та метеорний потік Персеїди


 Небесну сферу поділяють між собою 88 сузірїв. Одним із них є сузір’я ПЕРСЕЯ – сузір’я північної частини неба, назване на честь грецького героя, котрий зміг подужати Горгону Медузу. Дане сузір’я відоме тим, що в ньому знаходиться відома змінна зірка Алголь (β Персея) котра символізує очі Горгони, а також радіант щорічного метеорного потоку – персеїди. 

Метеорний дощ – ПЕРСЕЇДИ – щорічно можна спостерігати орієнтовно з 22.07 по 22.08. Максимум потоку спостерігатимемо цього року в період з 11-13 серпня.  Отож наступні дві ночі раджу по споглядати за небом, знайшовши на ньому сузір’я Персея, і насолодитися надзвичайним видовищем падаючих зірочок. А за давнім українським звичаєм, не забудьте загадати бажання, а всі серпневі бажання мають звичай справджуватись.

05.08.12

Колонізуємо Марс - 2.

NASA : посадка на Марс - відбулася
26 листопада 2011 року  NASA здійснила запуск до Марса черговий космічний апарат, на борту якого є марсохід нового покоління Curiosity з фантастичною хімічною лабораторією на борту. Прибуття на Марс очікується 6-го серпня  2012 року.
Космічне агенство NASA в ніч з 5 на 6 серпня демонструватиме у прямому ефірі посадку на поверхню Марса марсохода  Curiosity.  Примарсування повинне відбутиться у кратері Гейла, вивченням якого марсохід і займатиметься протягом двох років.


04.08.12

Вивчаємо небо




Схема розміщення основних сузір’їв  та яскравих зірок


При спостереженні за зоряним небом кожен знаходить Велику та Малу Ведмедиці.  Ручка ковша Малої Ведмедиці закінчується Полярною зіркою. Саме ця зірка в процесі  добового руху зоряної сфери залишається нерухомою; та завжди вказує на північ.

Багато інших сузір’їв можна спостерігати  в певну пору року. Наприклад, літнє та осіннє небо прикрашає осінньо-літній трикутник, який утворюють три яскраві зірки: ВЕГА (сузір’я Ліри),  ДЕНЕБ (сузір’я Лебедя)  та АЛЬТАЇР (сузір’я Орла).  Восени зручно спостерігати сузір’я Пегаса та Андромеди, а окрасою зимового неба є сузір’я Оріона.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...